kaplička (Hraběšice) →
6194 kostel sv. Markéty

Plechová střecha lodi je místy vyspravená. Věž, průčelí, levá stěna a většina presbytáře mají fasádu vcelku opravenou, pravá strana lodi a presbytáře mají nově nahozenou hrubou omítku. Zařízený. Kolem je nově uděláno odvodnění. - V roce 1707 byla ve vsi postavena kaple sv. Markéty, která byla v roce 1744 přebudována na malý kostelík. Kostelík byl vybaven pozdně barokním zařízením. Objekt v roce 1887 vyhořel. Po požáru byl v roce 1888 rozšířen, takže vznikl jednolodní kostel s polygonálně uzavřeným presbytářem a věží v západním průčelí. Interiér kostela je sklenut. Uvnitř se zachoval velmi kvalitní původní mobiliář (z doby před požárem v roce 1887) od řezbáře Jakoba Artschlaga ze Stráže. Poslední opravy, které byly provedeny v roce 2013, zahrnovaly: v interiéru bylo provedeno statické zajištění kůru s montáží nových trámů a prkenné podlahy, byly zrekonstruovány vnitřní omítky (u kůru včetně výmalby). Byly vyměněny také shnilé schůdky v horním patře kůru. Vnější poškozené omítky byly otlučeny a ze strany od rybníka byly zafixovány. Střešní krov byl obměněn v úrovni korunní římsy a opravena byla střešní krytina. Dále byly osazeny klempířské prvky (okapové žlaby, svody). Ve spodních partiích objektu byl obnoven okapní chodníček na straně k hlavní komunikaci; dešťová voda ze střechy kostela je potrubím svedena do místního rybníka. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: Lucie Valíčková