← kostel Všech Svatých (Stvolínky) kostel Narození Panny Marie (Stvolny) →

čtvercového půdorysu, se sanktusníkem

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Původní kaple byla postavena v roce 1890 místními občany za přispění některých dobrodinců, zejména Karla ze Schönbornu, majitele nekmířského panství. Dne 21.9.1890 byla posvěcena ledeckým farářem Janem Pluhařem a zasvěcena Panně Marii. V roce 1981 byla pro špatný stav zbořena a nahrazena dřevěnou zvoničkou, do níž byl zavěšen zvon ze zbořené kaple. Na jaře 1997 začala na původním místě stavba nové kaple, projekt zpracoval podle dochovaných fotografií Josef Randa a stavební a tesařské práce provedli místní občané, okna a dveře vyrobil Jindřich Fleisner. Na stavbu přispěla většina obyvatel Stýskal i někteří z okolí, zbylou část doplatila obec Žilov. Do sanktusníku nové kaple byl osazen zvon z původní kaple. Nová kaple byla posvěcena dne 23.8.1997. - Pozemek s kaplí patří obci Žilov.

Zdroj: Irena Bukačová, Jiří Fák: Paměť krajiny