← kaple sv. Anny (Lhotka) zvonička (Lhotka) →
6358 kaple sv. Vojtěcha

(dřevěná), 1883
v 80. letech 20. století
na JV konci vsi

Na jihovýchodním konci vsi stávala původně dřevěná kaple sv. Vojtěcha. V roce 1883, kdy byla již značně zchátralá, nechal tehdejší starosta Václav Tyr na jejím místě postavit zděnou kapli, do níž byl z původní kaple přemístěn obraz sv. Vojtěcha malovaný na plátně. U kaple se pak až do 1. světové války konaly májové pobožnosti, při nichž se večer od svátku sv. Vojtěcha až do svátku sv. Jana Nepomuckého u kaple scházeli občané a společně se modlili růženec. Původně měl tuto modlitbu předříkávat starosta, ale často tuto povinnost přenechával jiným občanům. V období mezi oběma světovými válkami se již pobožnosti nekonaly a kaple pomalu pustla. V roce 1933 ale byla opravena na náklady obce za 438,- Kč. Po roce 1948 kaple pustla znovu, nakonec byla zbořena v 80. letech 20. století. - Původní dřevěná kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Státnímu pozemkovému úřadu.

Zdroj: Irena Bukačová, Jiří Fák: Paměť krajiny