← kaple Panny Marie (Čichalov) kaple (Doly) →
6480 kaple sv. Václava a sv. Antonína Paduánského

Polozřícené (známka 455) zděné kaple

S od vsi na vrchu Pastvina

barokní

Bez střechy a krovů, klenba prolomena. Zůstalo pouze obvodové zdivo (3,6 x 4,6 m) téměř do původní výše (cca 2 m), pouze uprostřed zadní stěny sníženo cca o 0,8 m a prolomeno je nad levým oknem. Chybí trojúhelníkový štít nad průčelím. Fasáda zničena. Bez oken a dveří. Uvnitř trosky. Ničí ji okolo se pasoucí dobytek. - Kaple stojí na krásném vyhlídkovém místě. – Průčelí bylo členěno pilastry a vrcholilo trojúhelníkovým štítem, kaple byla sklenuta dvěma poli křížové klenby. - Kaple byla postavena roku 1703 sedlákem Thomasem Windirschem z Holubína. Dokud kaple patřila k Windirschovu dvoru, konala se zde jednou ročně bohoslužba, na kterou chodilo poutní procesí. Později kaple přešla do vlastnictví dvora v Kramolíně. Ještě roku 1970 byla kaple poměrně zachovalá, byť zařízení bylo rozkradeno či zničeno (původně byly v kapli obrazy sv. Václava a sv. Antonína Paduánského). - Pozemek s kaplí patří Státnímu pozemkovému úřadu; úřad má již hotový projekt na opravu kaple, která je plánována na jaro 2018.