← kaplička (Vysoké Sedliště) márnice (Vysoké Sedliště) →
6486 kostel sv. Václava

1707, na místě starší stavby
ve vsi

Má novou střechu, věž měděnou. Loď má opravená okna a dveře, věž má nové okenice, část oken ve věži je ale zabedněných nebo zcela chybí. Interiér neopraven. Nově je opravena část ohradní zdi kolem průčelí a přední části pravé strany kostela. Nově jsou vysekány křoviny na okolním hřbitově. - První zmínka o kostele pochází z roku 1358, kdy zde bývala fara. Barokní kostel byl postaven roku 1707 a zřejmě zcela nahradil starší stavbu. Nový kostel byl postaven jako jednolodní s trojboce uzavřeným presbytářem a hranolovou věží po jeho boku. Cibulová střecha věže shořela v roce 1957 a po letech byla nahrazena provizorním nízkým jehlanem. Kostel je sklenut plackami do pasů, na nichž jsou malby z 19. století. Hlavní oltář je novobarokní, postranní oltáře barokní, rozvilinové. - Pozemek s kostelem patří městu Planá, které s pomocí MAS "Český západ - místní partnerství" zajistilo opravu kostela s využitím dotace z tzv. Norských fondů a z Programu rozvoje venkova.