← kaple sv. Anny (Otín) kaple sv. Cyrila a Metoděje (Otonovice) →
6490 kostel Jména Panny Marie

poprvé zmíněn 1352, přestavěn v 15. století, 1839
ve vsi

V rekonstrukci; loď a presbytář mají nový nízký provizorní krov z desek krytý plechovou střechou. Střecha a krov věže byly roku 2006 odstraněny; věž je provizorně zakryta téměř plochou střechou krytou plechem. Téměř celé obvodové zdivo sakristie je dozděno do původní výše, má nový krov a střechu. Omítka je silně poškozená. Bez oken a dveří. Prázdný, v lodi chybí strop. Na klenbě presbytáře byly objeveny gotické malby. Nově jsou vysekány okolní křoviny. – Kostel byl vystavěn v přechodovém románsko - gotickém stylu a později byl několikrát přestavován. Nejstarší částí je střední část lodi a snad i zlomky jednoduchých klínových žeber, nalezených v interiéru. Během 2. poloviny 15. století byl přistavěn neodsazený, obdélný, pětiboce zakončený presbytář zaklenutý prožlabenými žebry, nasedajícími na konzoly zdobené architektonickými a rostlinnými motivy. Současná s presbytářem je obdélná sakristie na severní straně s kamennou výlevkou. V období baroka byla přestavěna loď s plochým stropem, osvětlená obdélnými, půlkruhově zaklenutými okny. V roce 1839 bylo klasicistně přestavěno západní průčelí a připojena vysoká hranolová věž. - Po roce 1945 kostel v poloopuštěné vsi chátral a postupně se měnil ve zříceninu. Ještě v roce 1965 byl v pořádku, v 70. letech 20. století zničili vojáci z nedaleké radarové základny zařízení, poté byla poškozena šindelová střecha, která se po roce 1990 i s krovy a stropem propadla. - Pozemek s kostelem patří městu Planá, které zorganizovalo provizorní zastřešení kostela.