6508 kostel sv. Blažeje

ve vsi

V rekonstrukci; má novou střechu. Věž má opravenou fasádu, loď má omítku zčásti poškozenou. - Václav Kočka ve své knize „Dějiny politického okresu Kralovického“ z roku 1913 píše o kostele mimo jiné následující: „Byl založen kolem roku 1360 od Jetřicha a Půty, bratří z Gutštejna. – V půtce mezi pány kraje plzeňského a Žižkou roku 1424 v okolí Kralovic svedené byl zdejší kostel spálen. - Abund z Kolovrat dal jej v letech 1596 - 1604 opraviti a Abundův bratr Maxmilian pořídil roku 1608 svým nákladem zvon, ale pro neshodu s macechou a bratry svými, daroval týž zvon do kostela rakovnického. Té doby byl tu kněz luteránský, který za reformace byl vypuzen. Děkan rakovnický Pedander oznamoval roku 1627 konsistoři, že Maxmilian faru na hospodu obrátil a v ní pivo šenkuje. - Po válce třicetileté byli tu administrátory řeholníci plasští, kteří byli zároveň duchovními správci v Žebnici. - Administrátoři četli v Libyni mši česky a německy každou třetí neděli. - Roku 1760 byla při faře zřízena farní škola.“ - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu interiéru kostela a jeho odvlhčení 800.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.