← kaple Nejsvětější Trojice (Močidlec) evangelický kostel (Močovice) →
6536 kostel sv. Jakuba Většího

1. polovina 14. století, opraven 1782
na V straně mírně stoupající podlouhlé návsi

V rekonstrukci; loď má novou střechu. Věž má střechu chatrnou. Místy je nově dozděna podstřešní římsa. Fasáda je zničená. Opravuje se ohradní zeď kolem kostela; nově je přezděna část ohradní zdi před průčelím kostela a přední částí levé strany kostela (zde je ještě shora zakryta lepenkou). - Jednolodní obdélná stavba s užším, trojboce uzavřeným presbytářem krytá valbovou střechou s pálenou krytinou. Nad hlavním západním průčelím se vypíná hranolová věž krytá šindelovou cibulovou bání. Hlavní západní průčelí kostela je členěno lizény, obdélným profilovaným portálem vstupu se supraportou, která se opakuje nad obdélným oknem v ose v patře věže. Další dvě dvojice obdélných oken nad sebou jsou po stranách průčelí. Nad atikou doplňuje průčelí věž s postranními štítovými křídly. Boční stěny kostela jsou členěny lizénovými rámci, obdélnými, polokruhově zakončenými okny a lizénami na zaoblených nárožích. Boční a závěrová stěna presbytáře jsou otevřeny obdélnými, polokruhově uzavřenými okny. Vnitřní prostor kostela je plochostropý, krytý fabionovým stropem. Triumfální oblouk je polokruhový, doplněný novodobými freskami se symboly evangelistů na zlatém pozadí. Presbytář je sklenut valenou klenbou s lunetami. Křížově sklenuté podkruchtí a kruchta s předstupujícím středovým obdélným balkonem s kuželkovým zábradlím jsou do lodi otevřeny polokruhovými arkádami. Vnitřní zařízení tvoří sloupový, portálový, hlavní oltář ze 2. poloviny 17. století se současným obrazem Stětí sv. Jakuba, neseným putti z první poloviny 18. století v nižším nástavci. Mezi postranními sloupy jsou na podstavcích sochy sv. Štěpána (vlevo) a sv. Vavřince (vpravo) z 1. poloviny 18. století. Nad bočními brankami oltáře jsou umístěny relikviáře v akantových rámech z počátku 18. století. Po levé straně triumfálního oblouku je umístěn boční oltář Božského srdce s obrazem Osvobození apoštola Petra ze žaláře, překrytým však novodobou sochou Srdce Ježíšova. Po stranách obrazu jsou umístěny velké bílé sochy modlících se andělů se zlatým zdobením. V postranních nikách oltáře bývaly postaveny socha sv. Zikmunda s korunou a jablkem (vpravo) a sochou zbožného kněze (vlevo). V nástavci oltáře je umístěn obraz sv. Jana Nepomuckého v kruhovém rámu, neseném anděly. Po pravé straně triumfálního oblouku je umístěn boční oltář Panny Marie s obrazem křesťana ukazujícího pohanskému knězi s obětním beránkem veraikon (otisk Kristovy tváře na plátěném šátku). Oltářní obraz však byl překryt novodobou sochou Panny Marie (Madona Lurdská). V postranních nikách oltáře jsou postaveny sochy sv. Floriána (vpravo) a kajícného Petra z Alcantary (vlevo). V nástavci oltáře je umístěn obraz Bičování Spasitele. Při severní stěně lodi je postaven sloupový, portálový oltář sv. Martina ze 2. poloviny 17. století s obrazem sv. Martina na koni a se sloupy s kanelovaným dříkem po stranách. V nástavci oltáře je umístěn obraz Krista, doplněný soškami andílků. Na oltáři bývalo umístěno rovněž lidové sousoší Korunovaní Piety z 19. století a po obou stranách pak sochy sv. Anny Samotřetí a sv. Veroniky s veraikonem. Při severní stěně lodi je postavena barvená dřevěná socha sv. Jana Nepomuckého z doby okolo roku 1800. V kostele je umístěna také jednoduchá kruhová kamenná křtitelnice. Varhany kostela na jednoduchém pozadí jsou uprostřed polokruhově prohnuty. Na stěnách lodi kostela jsou zavěšeny obrazy Křížové cesty z 19. století. - V roce 1775 zdejší kostel vyhořel a roku 1782 byl následně hraběnkou Terezií Lažanskou nově barokně vystavěn. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu statiky kostela a opravu ohradní zdi 220.000,- Kč z dotačních programů Karlovarského kraje.