kaple (Maníkovice) →

na Z okraji města, u silnice

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Je výklenková, na obdélném půdorysu (136 x 179 cm), zděná, omítnutá, obílená. Výklenek v čelní stěně obdélný, opatřený dřevěným rámem a uzavřený jednokřídlým oknem, na jehož vnitřní straně je mříž. Ve štítu ve fasádě je osazen kříž. Pod výklenkem je umístěna dřevěná police. Střecha je sedlová, krytá plechovými šablonami, přesahující části jsou zespodu podbity latěmi. Na západní straně je osazena tabule s textem o historii kapličky. Ve výklenku ve výbavě jsou barvotiskové obrazy světců a plastika Panny Marie Lourdské. - O historii kapličky vypovídá text osazený na její zdi: „Tato kaplička byla postavena v roce 1990 na místě kaple původní, vybudované roku 1858 stavitelem Lenkem u příležitosti dokončení silnice z Manětína do Žlutic. Kaple měla být roku 1974 opravena. Neuvážlivým zásahem ale došlo k její likvidaci. Kaple byla zasvěcena Panně Marii. A. D. 1990 w.o.“. - Stavbě předcházel kříž doložený v prvním vojenském mapování. - O historii původní kaple podrobně vypráví kronika města Manětín, zápis z roku 1974: „V letech 1856 - 1857 se stavěla silnice do Žlutic. Silnici stavěl manětínský občan, stavitel Lenk, který bydlel na náměstí v domě nynějšího č.p. 93. Poněvadž si pan stavitel při stavbě také pomohl, chtěl na oplátku něco odevzdat na oltář Boží, a dal proto postavit uvedenou kapličku. Není pochybností, že dělníci, pracující na stavbě silnice, značně přispěli svou prací při stavbě kapličky. Ve štítu kapličky byla deska s německým nápisem „Rodina Lenk 1856“. V neděli 3.2.1974 dopoledne byla kaplička rozbořena. Zbourali ji Slováci, kteří stavějí administrativní budovu zdejšího JZD, a to na pokyn administrátora děkanství P. Pavla Grimmiga. Administrátor byl na Měst. NV se žádostí, zda může dát kapličku brigádnickým způsobem opravit. Nejen, že mu to bylo povoleno, ale byla přislíbena i materiální pomoc (cement, písek, vápno). Nikoliv peníze, ty ani nechtěl, že finanční úhradu má zajištěnu. Je pravda, že kaplička byla z boku traktoristou (nákladním autem) poškozena, ale ne zničena. Kaplička místo opravy byla rozbořena do základu s úmyslem postavit úplně novou. Tímto činem se dostal pan administrátor do konfliktu s předpisy; demoliční oprávnění neměl a povolení ke stavbě nové kapličky neobdrží. Situace se chováním administrátora vyhrotila tak, že byla předmětem jednání na plenárním zasedání Měst. NV v Manětíně, kde o tom přednesl zprávu sám předseda Měst. NV. Neuvážený čin administrátora byl kritizován veřejností a to i ze strany nekatolíků, kteří poukazovali na to, že tato lidová stavba nikomu nepřekážela a mohla se snadno a bez velkých nákladů opravit. Kapličky je škoda, byla okrasou (svéráznou a typickou) krajiny pod Chlumskou horou a silničnímu provozu naprosto nevadila. Celá věc má však úplně jiné pozadí. Administrátor P. Pavel Grimmig, který žije na děkanském úřadě se svou milenkou, rozvedenou paní Líbou Klíčkovou, mají oba vysoké nároky, zvláště ona, na těžký alkohol a tu se nedostává peněz. Nyní tu byla vítaná příležitost. Na státním statku v Lipí žije šafářka německé národnosti pí Günterová. Tato chtěla v okolí Manětína nechat postavit nějakou kapličku, aby tu po její smrti zůstala nějaká památka. To jí nebylo povoleno, tak byla volena nová příležitost. Místo opravy kapličky za Manětínem bude tato rozbořena a postavena za její peníze nová. Günterová dá peníze a administrátor bude stavět. Nu, a nějaká ta tisícovka zbude, zvláště když to budou brigádnickým způsobem stavět nábožensky založení Slováci, pracující nyní na stavbě JZD. Plán dobře promýšlený nevyšel. Kaplička se již více stavět nebude.“ Kronika z roku 1990 píše o nové kapličce následující: „Nově postavená kaplička na severní straně silnice do Nečtin, tj. v Kuchově, na konci západní části města, byla v sobotu 13.10.1990 zasvěcena Panně Marii. Svěcení provedl dopoledne světící biskup Jan Lebeda z Prahy. Při svěcení kapličky doprovázela pana biskupa řada kněží a zástup věřících. Týž den dopoledne byla celebrována slavná mše svatá.“ - Nová kaplička je vzdálena cca 5 m severozápadním směrem od stanoviště původní kaple (ta stála na souřadnicích: 49.992358, 13.224388). - Ve vojenském mapování I, II, a III je zanesena v tomto místě kaple, rovněž je zakreslena ve speciálním mapování z roku 1940, ale v mapě ZM 11-42-09 z roku 1978 ani v turistické mapě edice KČT č. 30 (povodí Střely) není uvedena. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Václav Hamerník z Manětína).

Zdroj: SOkA Plzeň-sever, Mgr. Martina Matušková