← kaple (Spálov) kaple (Spálov) →

středně velká, čtvercového půdorysu, s vysokým sanktusníkem

V šindelové střeše jsou malé díry. Fasáda je opravená. Zavřená, zařízená. Zčásti je zarostlá v křoví. - Místně je nazývána Steinhäusel. - V kapli byl umístěn obraz křest sv. Jana malovaný na plátně o rozměrech 128 x 83 cm a segmentovitě ukončený, jenž pocházel z původního kostela sv. Jana Křtitele stojícího u samoty Kostelík (původně zde stála středověká ves Tis). - Stav kaple se postupně zhoršoval od 50. let 20. století, hlavně se jí postupně rozpadala šindelová střecha. Dne 25.9.1966 adresovalo několik občanů Spankova dopis Krajskému středisku památkové péče a ochrany přírody v Plzni, kde mj. uvedli, že do kaple prší stropem a kaple chátrá, takže obraz sv. Jana Křtitele musel být dán do úschovy lesníku Ant. Vrchlavskému z č.p. 14. Požádali také zmíněné středisko o poskytnutí příspěvku ve výši 10.000,- Kčs na opravu kaple. Dále je uvedeno, že je na opravu potřeba dřevo na krov, oplechování věže a eternit. Obec Dolní Bělá tehdy byla ochotna na opravu vyčlenit 1.000,- Kčs a občané Spankova – Václav Knedlhans, Antonín Vrchlavský, Václav Holý, Bedřich Volráb, Zatloukal, Maršík, Kalina, Vopršálek a arch. Fr. Härtl byli ochotni na opravu kaple přispět vlastní prací, která je vyčíslena na 3.000,- Kčs. Dopis zřejmě nepadl na úrodnou půdu, protože stav kaple se dále zhoršoval, v roce 1972 už měla prakticky zcela rozpadlou šindelovou střešní krytinu. Opravena byla až někdy mezi roky 1972 a 1974. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek s kaplí patří obci Líté.