kaple (Hradčany) →
6588 kaple sv. Terezie s hrobkou

v JZ části vsi

velká, neobvyklá, válcová, s předsíní

Plech na kopuli je oblezlý. Zdivo místy potřebuje maličko opravit nátěr. Zavřená. - Jako výrazná krajinná dominanta se v areálu hospodářského dvora uplatňuje kaple sv. Terezie z r. 1858, postavená na kruhovém půdorysu s předsazenou předsíní. - Nad nízkou pultovou střechou se zvedá zděná válcová lucerna krytá kupolí. - Kaple sloužila jako hrobka majitelů panství Mensdorfů - Pouilly. Po roce 1992 byla zdevastovaná stavba restaurována. - Na půdorysu osmiúhelníku vybudována centrální kaple s převýšeným středním válcovým tamburem s kupolí a lucernou. Střechy pultové, nad lucernou plechem pobitá báň s křížem ve vrcholu. Hladce omítaná průčelí přízemí ukončuje profilovaná římsa, okna obdélníková, s půlkruhovými záklenky. Vstupní, k východu obrácený portál s půlkruhovým záklenkem, má profilované gotizující ostění a v nadpraží na konsolách osazenou půlkruhovou římsu. Celek zdůrazňuje stupňovitě řešený štít se středním půlkruhovým tympanonem, do něhož je vložena litinová kruhová deska se znakem Mensdorfů, pod ní je obdélná deska s nápisem:" resurgent". Lucerna je hladce omítaná, ukončená hlavní římsou, nesená konsolami nad ní, kterými probíhá drobný obloučkový vlys. Okna s půlkruhovými záklenky mají gotizující profilované ostění. - Kaple je památkově chráněna od 3.5.1958. - Pozemek s kaplí patří obci Nečtiny.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz