evangelický hřbitov (Krasov) →
6684 kaple zvaná Theissigova

Torzální (známka 500) zděné kaple

na kraji lesa SZ od vsi

Téměř zbořena; zůstalo jen čtvercové obvodové zdivo (cca 2,6 x 2,6 m) do výšky: levý zadní roh cca 0,7 m, zadní stěna cca 0,6 m, levá stěna dopředu klesá na cca 0,5 m, levá část přední stěny cca 0,5 m, pravá stěna klesá cca v polovině až k zemi (chybí jí cca 1 m vpředu a přilehlá pravá část přední stěny). Zdivo hodně zasypáno troskami; trosky i rozházeny kolem. Ničí ji okolo se pasoucí dobytek. - Kaple byla postavena na ochranu sochy Piety přenesené sem při přestavbě kaple sv. Jana Nepomuckého v Chrástu na hrobku. Po roce 1948 byly kaplička i se sousedním pozemkem původním majitelům zabavena a do roku 1959 téměř zničena. Po roce 1989 byly původním majitelům vráceny pozemky i se zbytky kaple. Torzo sochy z kaple bylo kolem roku 2005 městem přemístěno do hrobky v Chrástu, kde bude po restauraci umístěna. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Michaela Špičková z Krásného Studence).