← kaple (Salavice) bývalá fara (Samšina) →
6755 kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova

(dřevěná), 1812
v Z části vsi

středně velká, se sanktusníkem

Má nové krovy a střechu, avšak část měděného plechu, kterým je pokryta věžička, byla odtržena zloději kovů. Střecha lodi je místy vyspravena lepenkou. Omítka je zčásti poškozená. Má nové dveře (chybějí v nich skla) a novou mříž v okně. Uvnitř chybí strop, dlažba je cihlová. Zařízená. - V roce 1812 bylo místními občany rozhodnuto, že na místě staré dřevěné kaple bude postavena nová zděná s oltářem a zvonicí. V té byl umístěn zvon z roku 1767 od zvonaře Josefa Pietschmanna o hmotnosti 37 kg, který zřejmě pocházel ze staré kaple z osady Kopec u Brtníků. Oltářní obraz sv. Josefa do kaple daroval litoměřický biskup. - Josef Fiedler ve své knize "Vlastivěda Šluknovska" píše: "před rokem 1812 zde stála dřevěná kaple postavená ze sbírek obyvatel Salmova. Je kamenná s dřevěným oltáříkem a s věžičkou. Na zvonu je nápis 1767, je ulit Josefem Pietschmannem v osadě Kopec. V roce 1895 byla kaple opravena." V inventárním soupise kaplí z roku 1837 se píše: "kaple leží při cestě na Mikulášovice. Je vystavěná obcí jako zvonice, která ji také udržuje. Je postavena z kamene, střecha pokryta šindelem. Má věžičku se zvonečkem na zvonění Ave. Oltářík je dřevěný s obrazem Nejsvětější Trojice. Na zdech visí ještě dalších dvacet nehodnotných obrázků." - Po vyhnání původních obyvatel po skončení 2. světové války se o kapli nikdo nestaral. Ta postupně chátrala, až se ocitla na konci 80. let 20. století v havarijním stavu (propadlá téměř celá střecha, padající sanktusník, propadlý štít). Nové polistopadové vedení města Mikulášovice nechalo na počátku 90. let 20. století postavit nový krov a střechu, aby bylo zamezeno dalšímu chátrání. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí patří městu Mikulášovice.