6792 kostel sv. Bartoloměje

ve Vilémovské ulici

Věž má novou střechu. - Kostel ve městě existoval již v roce 1346 a jeho farář byl opatřen vlastní pravomocí. Byl pod arcikněžským stolcem Sebnitz (v Sasku) a platil dvě marky biskupského poplatku na biskupství Míšeň (Meissen). Kolem roku 1470 ještě tento první dřevěný kostel existoval. O výstavbě nynějšího zděného kostela nejsou žádné zprávy. Kdyby se dalo nějak věřit jedné pověsti, tak tento kostel stojí na místě, kde stál kostel první. Dá se usuzovat, že současný kostel byl vystavěn v 16. století, pravděpodobně kolem let 1585 - 1590. V roce 1621 byl pro kostel odlit velký zvon. Pastor Balthasar Opitz, spojovaný s tímto zvonem, zde působil kolem let 1620 - 1624. Pastor Opitz měl kolem roku 1627 s mnoha dalšími evangelíky Velký Šenov opustit a odstěhovat se do Sebnitz v Sasku. Za magistra Stefana Cometa, od roku 1659 do roku 1666, byl Velký Šenov zcela rekatolizován. Ale v následném období velkého nedostatku farářů byl Šenov opět pobočkou lipovského kostela, jak tomu bylo již za katolickýchi farářů Johannese Noaka de Geyfeld (1624 - 1635) a Antona Schliven (1637 - 1640). V těchto dobách přicházel duchovní z Lipové do Šenova ve všední den. Když nastal takový případ, potom zvonily všechny zvony, aby je lidé lépe slyšeli a byli tím upomínáni k návštěvě kostela. To trvalo od roku 1668 do roku 1782, tedy 114 let. Stará fara, „zpustlá a opuštěná“, byla v roce 1668 přenechána za 40 říšských tolarů Martinu Hertlovi. Dne 8.8.1681 zloději v noci vypáčili kostel a vyloupili ho. Dne 12.3.1688 byly Martinem Lissnerem pořízeny na kostelní věž hodiny. Dne 18.3.1695 byly Johannem Adamem Grünerem, úředním písařem z Lipové, jakož také i díky Balthasaru Endlerovi, rychtáři z Velkého Šenova, u varhanního mistra v Děčíně zakoupeny za 80 tolarů varhany. Dne 20. 3.1695 pro ně učitel Zacharias Hert, jakož i sedláci Paul Müller, Georg Sallman a Zacharias Grohm jeli a dne 24.3.1695 byly varhany ve velkošenovském kostele sestaveny. Dne 18.10.1716 Zacharias Paul, obchodník z Velkého Šenova, daroval kostelu nový kalich v ceně 50 říšských tolarů, neboť jeho syn Johannes, duchovní, právě zde světil primice (první mši nově vysvěceného kněze). V roce 1723 byl Johannem Michaelem Faranschonem z Chomutova za 41 říšských tolarů vymalován v kostele strop a kruchta. V roce 1780 byla až ke zvonům sejmuta kostelní věž a byla nově postavena a věžní báň byla pozlacena, vše stálo 520 zlatých. V roce 1782 Velký Šenov konečně opět dostal svého vlastního faráře. V květnu roku 1783 byl na místě staré fary položen základní kámen k nové. Nový farář Josef Hesse, narozený v obci Vlčí Hora, sloužil nejdříve 35 let jako kaplan v Lobendavě, než byl roku 1782 jmenován farářem. V roce 1792 byly před kostelem položeny zcela nové kamenné schody. Dne 8.7.1807 byl již velký zvon kvůli prasklině sejmut z věže a poblíž, u takzvané „Ovčácké kaple“ („Schafkapelle“) na vrchnostenské aleji byl přelit. Dne 8.12.1807 byl zvon znovu vytažen na věž. V roce 1810 byl kostel nákladem 1.400 zlatých nově pokryt. Dne 28.7.1810 byla za velkého sběhu lidí sejmuta k opravě celá báň kostelní věže, práce stály 342 zlatých. O uskutečňování těchto prací se zasloužil farář Heyne a rychtář Josef Lauermann. Další obnovy báně kostelní věže proběhly v letech 1835 a 1878. Nový obraz hlavního oltáře byl kolem roku 1820 namalován Heinrichem Gottholdem Arnoldi z Drážďan. V kostele se nacházely ještě dva postranní oltáře. Dne 5.8.1844 byly staré, v roce 1722 Tobiasem Fleckem z České Kamenice postavené a v roce 1827 naposledy opravované varhany zdejšího kostela odvezeny a dne 9.8.1844 byly sestaveny nové od bratrů Fellerů z Libouchce. Stály 1181 zlatých a 40 krejcarů; tuto částku shromáždil tehdejší kaplan páter Josef Kindermann. V roce 1893 byly varhany seřízeny a přeladěny stavitelem varhan Johannesem Sommerem z Františkových Lázní. - Pozemek s kostelem patří církvi; ta v roce 2015 zorganizovala opravu kostela s využitím dotace od Regionálního operačního programu Severozápad.

Zdroj: Josef Fiedler: Haimatskunde des politischen Bezirkes Schluckenau