← kaplička sv. Petra a Pavla (Rájec) kaple (Rajchéřov) →

v S části vsi

malá, s kamennou střechou

Místy potřebuje opravit nátěr. Zavřená, prázdná. - Kamenná kaple, průčelí obdélníkové s vpadlými cvikly. Štít je tvořen segmentovým obloukem rámovaným římsou, zakončen ve střední části soklíkem s vrcholovým křížkem a po stranách dvěma čučky. Vstup uzavřen mříží, uvnitř nika na obraz. Z archivních zpráv není známa původní patronace; později v ní byl umístěn obraz Nejsvětější Trojice. Věcné břemeno péče dle reverzu z 5. 11. 1835 patřilo obci Rájec. - Jelikož v takto malé obci kostel neměli, zastupovala jej kaple, která se poprvé objevila na zeměměřických plánech již v roku 1600 naproti hostinci u hranic. Kaple sloužila svému účelu až do roku 1945, potom byli místní obyvatelé vyhnáni, zanedlouho před ní vedlo oraniště a plot s ostnatým drátem a okolní domy byly zbořeny. Hraniční pásmo bylo zrušeno v roce 1967, kaplička byla ale již vykradená; chyběl obraz Panny Marie a železná vrátka. Až v roce 2001 se započalo s její opravou. - Pozemek s kaplí patří obci Tisá. - Okolní domy směrem k hranici jsou zbořeny, dál od hranic zůstalo asi 20 domů.

Zdroj: turistikatisa.cz