6902 kostel sv. Václava

ve vsi

Zakončení věže je nahnuté. Opravuje se statika; přístavek na levé straně má ve zdivu svislé praskliny. Mimo levou stranu lodi, levou a zadní stranu presbytáře a přístavek na levé straně má opravenou fasádu. Zbytek stavby místy potřebuje opravit nátěr. - Barokní kostel byl postaven na místě kostela z doby předhusitské. - Jednolodní obdélná stavba má půlkruhově uzavřený presbytář a hranolovou věž v průčelí. Fasády jsou členěny lizénovými rámci a obloukem završenými okny. V presbytáři je valená klenba s lunetami a dekorativními žebry. V lodi členěné meziokenními pilastry je strop s fabionem a zděná kruchta. Kazatelna má v nice s mušlí zdobenou rokaji reliéf Assumpty z poloviny 18. století. Barokní křtitelnice na profilované noze je z poloviny 18. století. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2023 půjde na opravu statiky kostela 1.046.000,- Kč z dotačních programů Ústeckého kraje a Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: Jiří Souček: Obrazová rukověť obcí a církevních staveb v okrese Ústí n