← kaple (Bedřichovka) kaple (Běhánky) →
6924 kostel sv. Jakuba Většího

jiný

Plech na sanktusníku je trochu olezlý. Omítka je mírně poškozená. Mimo malé okno v průčelí má opravená okna a dveře. Opravena je ohradní zeď kolem kostela. - Pozdně románský tribunový kostel vznikl ve 30. letech 13. století jako součást románského dvorce, který byl v 70. a 80. letech 20. století doložen archeologickým výzkumem. Z románského období se zachovala loď kostela se vstupním portálem a fragmenty kamenné tribuny se schodištěm. Počátkem 14. století byl kostel goticky přestavěn a z této doby pochází cenné zaklenutí kněžiště, sanktuář, ostění oken a hodnotné fresky ve vítězném oblouku. V 15. století byla přistavěna věž se zaklenutou sakristií a místností v patře. Z doby renesanční pochází předsíň před portálem a pravděpodobně dřevěná kruchta, která nahradila kamennou tribunu. Z doby barokní pocházejí některé nástěnné malby v kněžišti. - Z kostela pochází vzácná gotická polychromovaná řezba Piety, která vznikla kolem roku 1400. Nyní je ve vlastnictví Oblastního muzea v Mostě a je vystavena v expozici středověkého umění v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. - Interiér kostela s převážně barokním mobiliářem byl ve 2. polovině 20. století zcela zničen a památka byla devastována. - Pozemek s kostelem patří církvi; od roku je 2007 opravován Sdružením pro obnovu kostela sv. Jakuba v Bedřichově Světci („KOSVAJ“) a je opět přístupný veřejnosti. - V roce 2022 půjde na opravu krovu a střechy kostela 1.585.000,- Kč z Programu rozvoje venkova (přes Místní akční skupinu Naděje).