← kostel Narození Páně, sv. Maří Magdalény a Sedmi radostí Panny Marie (Most) kostel sv. Vavřince a sv. Františka Serafinského (Most) →
6954 kostel sv. Ducha

špitální kostel
699357, 699594
1945–1989
asi 20. léta 14. století
na Pražském předměstí

se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusník měděnou. Zdivo potřebuje místy natřít. - Kostel byl postaven v první třetině 14. století, podle množství plastických prvků a štíhlých tvarů kružbových konzol se jeho vznik datuje do dvacátých let uvedeného století. První písemná zmínka o něm je v listině vydané mosteckou městskou radou dne 26.7.1351, jež potvrzuje, že kostel sv. Ducha, ležící na pražském předměstí, bude na věčné časy příslušet k farnímu kostelu. - Kostel svatého Ducha, jenž byl kostelem špitálním, je jednolodní stavba obdélníkového půdorysu. Již zmíněnými plastickými prvky, umožňujícími kostelík časově zařadit, jsou klínově profilovaná žebra, hrotitý okosený tvar triumfálního oblouku oddělujícího loď od stejně vysokého presbytáře, nízko položený jižní portál lodi, na nějž navazuje nika pro gotickou madonu, a konzoly v presbytáři. Presbytář o jednom křížovém poli a pětibokém závěru je členěn opěráky a okny. Opěráky zakončují hrotité stříšky, typické pro 1. polovinu 14. století. V presbytáři je dochována kamenná gotická menza. Kostel má štíhlá okna s hrotitými oblouky, jejichž vrcholky zdobí drobné kružby. Jeden ze dvou svorníků v křížení klenby zdobí reliéf beránka opatřeného praporcem, na druhém je vytesán erb řádu křížovníků Božího hrobu na Zderaze se znamením kříže na půlměsíci. Kostel byl totiž filiální k farnímu kostelu, k němuž měli zderazští křížovníci od 14. století patronátní právo. To od roku 1499 přešlo na město. Kostel byl ve 2. polovině 17. století barokně upravován (kruchta a strop lodi). Plochý dřevěný kazetový strop s motivem slunce byl s největší pravděpodobností zčásti (možná i zcela) rekonstruován v 19. století. Rohové vchody byly proraženy až v 18. století v souvislosti se stavbou nového barokního špitálu. Aby opticky oddělil obě stavby, byl ponechán převýšený štít. Kostel postupem doby zchátral, proto byl ve 20. letech 20. století opraven. Nicméně po vyhnání původních německých obyvatel města po skončení 2. světové války chátrání pokračovalo. Na konci 20. století byl kostel ve velmi špatném stavu. Vlastník objektu, Památkový ústav v Ústí nad Labem, nechal v několika etapách postupně zrekonstruovat interiér i exteriér. Celkové opravě předcházel v roce 1995 malířský restaurátorský průzkum. Rekonstrukce kostela řešila stavební obnovu střechy, vnějších a vnitřních omítek, oken, vchodového portálu, niky, položení původní opukové dlažby, opravy opěrných pilířů a úpravy okolí včetně atria. Očištěna od krust a nečistot a restaurována byla čtyři opuková, z části dochovaná kroužená okna s ostěním, jehož rozlomené části byly spojeny a sesazeny a chybějící prvky zhotoveny z umělého kamene. Z klenebních žeber, svorníků, konzol a kvádrů opukového oblouku byly odstraněny nánosy nečistot z vápenných výkvětů, síranových krust, zbytky nepůvodních malt a ztvrdlých vrstev vápenných nátěrů. Narušený a zkorodovaný povrch kamene portálu byl konzervován, opatřen zpevňujícími nástřiky a posléze hydrofobizačním roztokem. Portálu se po osazení dřevěných dveří vrátila jeho původní funkčnost, čímž se výrazně zvýšila autenticita historického objektu. Nakonec došlo na fasádu. Omítka z počátku 20. století byla v místech, kde již nebyla funkční, otlučena, nová (dvouvrstvá) kopíruje nerovnosti zdiva. Okno vlevo od portálu dozdobila štuková šambrána a rozeta. K nice po štukatérské úpravě přibyla mříž, kamenné prvky fasády byly zkompletovány a opatřeny ochranným postřikem, aby odolávaly povětrnostním vlivům. Pro veřejnost byl kostel slavnostně otevřen v roce 1998, v jeho prostorách konají výstavy nebo koncerty vážné hudby. - Pozemek s kostelem patří Národnímu památkovému ústavu.