← kaple sv. Jana Nepomuckého (Vintířov) hrobka Zedwitzů (Víska) →
7047 kaple sv. Markéty

přestavěna 1730

se sanktusníkem

V rekonstrukci; má novou střechu, sanktusník šindelovou. Omítka je mírně poškozena, oba štíty mají opravenou fasádu. Má nová okna a dveře. Uvnitř opravena. - Majitelé panství Losynthalové nechali v roce 1730 barokně přestavět původní kapli. Jedná se o jednoduchou stavbu s pravoúhlou lodí a vsunutým chórem. K sakristii na severní straně byla v roce 1826 přistavěna oratoř, přístupná zvenčí. Také předsíň na západní straně je dodatečná dostavba z 19. století. Hlavní oltář s obrazem sv. Markéty pochází z let 1740 - 1750. Původní křídlový oltář ze 16. století byl umístěn na úzké stěně vpravo od presbytáře. Kolem kaple se původně nacházel hřbitov obehnaný kamennou zdí. - Pozemek s kaplí patří církvi.