← kaplička (Třebětice) Zadní (Nová) synagoga (Třebíč) →

(dřevěná), 1879

středně velká, se sanktusníkem

Změněna na garáž; odstraněn trojúhelníkový štít nad průčelím, krov a věžička, ve výšce cca 3 m udělána plochá střecha. Omítka silně poškozena. Okna zazděna, proražena vrata. - Uvnitř býval na čelní straně oltář, po stranách bylo po třech kostelních lavicích s pultíky a klekátky. - O stavbě kaple rozhodlo obecní zastupitelstvo dne 4.6.1879, dokončena byla dne 9.8.1879 (z tohoto data pochází pamětní zápis ve věžičce). Postavena na místě původní dřevěné zvonice z roku 1779, které roku 1878 pukl zvon. Ještě v témže roce obec zakoupila nový zvon a pro oba zvony se rozhodla postavit kapli. Opravy střechy kaple proběhly v dubnu 1909 a v červnu 1948. V roce 1966 již byla střecha prolomená a věžička nakloněná, okna i s rámy chyběla a dveře nešly zavřít. Interiér byl poničen. Asi v roce 1973 byla prodána místnímu chalupáři a přestavěna na garáž. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (MUDr. Helena Straková z Chomutova); majitelka sehnala původní dokumentaci a plánuje rekonstrukci kaple do původní podoby.

Zdroj: Jiří Crkal

• Jitka Belekaničová napsal 27.06.2012 14:37