← kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (Korunní) kaple (Koryta) →
7165 pohřební kaple Karla Gölsdorfa

kaple (hrobka)
S od vsi, v lese na svahu nad silnicí

středně velká, kamenná, neomítaná

V rekonstrukci; má novou střechu. Chybí zakončení předního a zadního štítu. Kámen na fasádě je místy poškozen (kaple je v lešení). Bez oken, ve dveřích je kovová mříž. Víko krypty je rozbité, do krypty je shozena socha, jež stávala na místě oltáře. Kolem kaple je nově odkopána hlína. Ke kapli je obnovena přístupová cesta. - Středně velká obdélná pseudogotická kaple z neomítaného kamene a bohatou plastickou výzdobou krytá plechovou sedlovou střechou. Vstupní průčelí kaple s obdélným vchodem, opatřeným ozdobnou mříží, a s trojlistým oknem v hrotitém ústupkovitém portálu je zakončeno trojúhelníkovým štítem s reliéfním křížem a nápisem. Boční stěny kaple jsou prolamovány dvěma hrotitými okny. V rozích kaple jsou sloupky zakončené stříškami s chrliči v podobě orlů. Vnitřní zařízení kaple tvořila kamenná socha či plastika, které stávala na místě oltáře. Pod kaplí se nachází samotná krypta se zničeným víkem. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí (pozemková parcela č. 18/3 v k.ú. Stráž u Hradiště I) patří obci Stráž nad Ohří; v roce 2023 půjde na opravu krovu, střechy a interiéru kaple 303.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek s kaplí ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Hradiště a stal se součástí obce Stráž nad Ohří. - Část vsi Korunní-Kyselka, která byla až do roku 2015 zabrána do vojenského újezdu Hradiště, byla silně pobořena; zůstaly zde jen tři domy, zámek a hájovna byly zbořeny.