7169 kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova

na úpatí vrchu Mědník, S od obce

středně velká, kamenná, neomítaná

Má nové krovy a střechu. Potřebuje očistit kámen. V oknech mříže, zavřená. Interiér opraven, zařízená. - Kaple byla postavena v roce 1937 majitelem místní tkalcovny, kde se našívaly perličky, jako poděkování za to, že 300 jeho zaměstnanců získalo práci díky zakázce pro USA. Nad vchodem do kaple byl nápis: Horská modlitebna. Uvnitř stávala socha Ježíše Krista vysoká 1,6 m; ta byla po roce 1945 zničena. Po posvěcení kaple se v ní vždy v červnu konaly mše. - Kaple není zapsána v katastru nemovitostí, pozemek pod ní je v soukromém vlastnictví (Jiří Tišler z Měděnce). - Obec Měděnec vyvěsila dne 12.6.2013 na své úřední desce oznámení, že kaple severně od obce je věcí nalezenou; pokud se do 6 měsíců nikdo nepřihlásí k jejímu vlastnictví, přejde kaple do majetku obce Měděnec.