← obřadní síň na novém židovském hřbitově (Smíchov) kaple (Smilov) →

s věží

V rekonstrukci; odstraněn je krov věže, koruna jejího zdiva je provizorně zakryta plachtou. Děravá střecha lodi je provizorně zakryta igelity. Zdivo na koruně věže se začíná uvolňovat. Omítka je silně poškozena, horní část věže je nahrubo ohozena (kolem průčelí kaple je lešení). Okna jsou zabedněna, dveře zavřené. - Obdélná kaple s užším polokruhovým presbytářem krytá břidlicovou valbovou střechou. Před vstupní průčelí částečně vystupuje úzká hranolová věž krytá vysokou plechovou jehlancovou střechou s křížem na vrcholu. Věž je na přední straně otevřena obdélným polokruhově zakončeným vchodem a kruhovým oknem nad ním. V patře je za tří stran prolomena obdélnými, polokruhově zakončenými okny a malým kruhovým okénkem na přední straně. Podélné stěny kaple jsou prolomeny po jednom vysokém, polokruhově zakončeném okně. Vnější stěny kaple bývaly členěny lizénovými rámci, doplněnými pásem a profilovanou římsou pod střechou. - Pozemek s kaplí patří od roku 2023 obci Stráž nad Ohří; předchozí soukromý majitel léta ignoroval výzvy obce k opravě kaple. V roce 2024 půjde na opravu kaple 750.000,- Kč z dotačních programů Karlovarského kraje.