← kaple Panny Marie Einsiedelnské (Ostrov) kaple sv. Floriána (Ostrov) →

kaple (hrobka)
za zámeckou zahradou na JZ okraji města

osmiboká, s přístavkem

Má novou měděnou střechu. - Raně barokní centrální masivní stavba, postavená na osekaném skalním podloží do tvaru terasy, na osmibokém půdorysu s postranními nižšími přístavky, završená osmibokou báňovitou střechou s lucernou a cibulovitou vížkou. Západní stěna kaple těsně přiléhala ke vzniklé skalní stěně. Vnější stěny jsou členěny vysokým pilastrovým řádem na okosených nárožích s položenými prostými dvouplášťovými lisenovými rámci. Na kladí nad pilastry je nasazena osmiboká nástavba, zakončená hlavní římsou. Severní přístavek, který sloužil patrně jako sakristie, je zevně členěn lizénami. Hlavní vstup do kaple se sasko-lauenburským erbem ve frontonu portálu je veden ze strany města. V interiéru kaple jsou po obvodu, mezi vtaženými pilíři, umístěny jednotlivé dvoupodlažní výklenkové kaple, zdobené štukaturou s dvoupodlažními výklenkovými emporami pro uložení tumby (kenotafu) pohřbených s točitými dřevěnými sloupky. Tato galerie se nezachovala po celém obvodu. Naproti oltářní nice byl situován vstup do severního přístavku, sloužícího jako sakristie, uzavřeného patrně dřevěnými dveřmi. Vnitřní stěny kaple jsou členěny pilastrovým řádem, tvořeným zalomenými pilastry s korintskými hlavicemi, s ovocnými festony a hlavami andílků, nesoucí nad profilovanou římsou vzepjatou osmibokou klášterní klenbu vytvářející dojem kupole, pročleněnou po obvodu půlkruhovými nikami. Ústřední prostor je na jihu doplněn odsazeným presbytářem, kde byly uloženy rakve s prvními pohřbenými příslušníky rodu. V současnosti jsou v interiéru hrobky umístěny kamenné artefakty z klášterního areálu. - Vysvěcena 16. září 1663. V roce 1864 dala velkovévodkyně Maria Antonia Toskánská kapli znovu opravit. Po definitivním odchodu piaristů a zrušení gymnázia v roce 1876 kaple opět chátrala. V roce 1892 byla kaple vinou vlhkosti opět ve špatném stavu. Ještě v letech 1895 - 1897 proběhla další rekonstrukce kaple. V roce 1897 koupily areál bývalého kláštera Sestry křesťanské lásky. Kaple byla v této době zastřešena nízkou stanovou střechou. Počátkem 50. let 20. století byl zkonfiskovaný areál bývalého kláštera převeden do správy československé armády a kaple postupně zchátrala až do havarijního stavu. V letech 2004 - 2007 zorganizovalo město Ostrov k celkovou rekonstrukci kaple. V roce 2014 získalo město Ostrov 1.800.000,- Kč na opravu kaple sv. Anny a kaple sv. Floriána v rámci Regionálního operačního programu Severozápad.