Lillova kaplička (Hroznětín) →
7194 kostel sv. Petra a Pavla

na náměstí

Má novou střechu. - Jednolodní kostel s okoseným východními nárožími lodi, krytý valbovou střechou. K východní stěně lodi je připojena v ose hranolová, v horní části osmiboká věž s břidlicovou jehlancovou střechou. V přízemí věže, v místě původního presbytáře, je umístěna sakristie. Nároží věže jsou podepřena mladšími, jednou odstupňovanými cihlovými opěrnými pilíři. Hlavní průčelí kostela s obdélným vchodem a obdélným, polokruhově zakončeným oknem v ose je členěno zdvojenými pilastry a nikami. Nad průčelím se vypíná nástavcový obdélný štít s volutami a nikou se sochou světce. Podélné stěny kostela jsou prolomeny čtyřmi osami obdélných, polokruhově zakončených oken. Vnější stěny jsou členěny lizénovými rámci v omítce. Sakristie v přízemí věže zaklenutá křížovou klenbou je oddělena od presbytáře mírně hrotitým triumfálním obloukem se zkosenými nárožími. Presbytář je zaklenut oválnou kupolí na pendentivech, loď kostela je plochostropá. Trojramenná kruchta, podepřená sloupy s korintskými hlavicemi, je zbudována po celém obvodu lodi kostela. Vnitřní stěny kostela jsou členěny slepými pilíři, architrávy (podřímsím) a korunní římsou ve štukové omítce. Vnitřní pseudorenesanční zařízení kostela pochází z doby po požáru v roce 1873. Hlavní sloupový portálový oltář s ornamentální výzdobou a s architrávem, završený štítem. Dva postranní oltáře s jednoduchým pozadím jsou umístěny v rozích lodi po stranách triumfálního oblouku. - V letech 1732 - 1734 byl starý kostel rozšířen do dnešní podoby. Po požáru roku 1873 byl kostel obnoven s použitím starého zdiva stavitelem Karlem Friedrichem Richterem z Potůčků. - Kostel patří církvi; v obci Hroznětín bylo založeno "Občanské sdružení blahoslaveného Hroznaty" s cílem opravit kostel (na celkovou opravu kostela je třeba cca 14 mil. Kč). V roce 2013 má být dokončena oprava fasády kostela.