← kaple zvaná "Strickerkapelle" (Vysoká Pec) kaple (Vysoké) →
7203 kaple zvaná Schlosserova

Torzální (známka 500) zděné kaple

u křižovatky cest SV od vsi

Téměř zbořena; zůstalo pouze obdélné obvodové zdivo do výšky max. 0,5 m. - Obdélná barokní kaple o rozměrech cca 2,2 x 2,9 m krytá valbovou střechou. Vstupní průčelí s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem završeno trojúhelníkovým štítem s nikou, ve které byla umístěna vyřezávaná soška sv. Floriána. Vnitřní zařízení tvořila ošacená socha Panny Marie umístěná ve skleněné vitrínce. Soška měla na krku původně zavěšen rakouský zlaťák, který věnovala zbožná paní. Dále zde byla umístěna dřevěná vyřezávaná socha sv. Jana Nepomuckého s datací 1809 na zadní straně a sádrová kopie sochy Panny Marie Lourdské. - Leží u křižovatky cest při žlutě značené turistické cestě mezi Vysokou Štolou a silnicí z Oldřichova do Lužce. - Je nazývána také Schlosserova kaple (Schlosser Kapelle), protože patřila k hospodářskému dvoru č. 9 rodiny Schlosserů. Byla postavena u rozcestí cest při cestě ke zmíněnému dvoru severovýchodně od osady Vysoká Štola (Hohenstollen). Naproti kapli u rozcestí stával také železný kříž. Každou neděli a svátek byly v kapli zapalovány svíčky, rovněž zbožní kolemjdoucí vhazovali mřížkou ve vstupu kaple mince za svíčky, které zde následně také zapalovali. Během první světové války sloužil mnich z kláštera na Mariánské, který po okolí sbíral pro klášter vejce a často v osadě přenocoval, v kapli občas pobožnosti, které byly navštěvovány ženami z okolních stavení, modlících ze za členy své rodiny ve válce. Po první světové válce zničili školní děti a další vandalové sněhovými koulemi a kameny sošku sv. Floriána v nice nad vchodem, stejně jako železný kříž v sousedství kaple. Ve 20. letech 20. století nechal ředitel Eisenmann, kterému tehdy dvůr patřil, nahradit původní dřevěné dveře ve vstupu do kaple novými železnými. - Někdy během 2. poloviny 20. století byla kaple zbořena. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s kaplí patří městu Nejdek.