← kaplička (Skelná Huť) kaple (Skláře) →
7211 kaple sv. Vojtěcha

v JZ části vsi

se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusník měděnou. Omítka je silně poškozena. Okna jsou rozbitá. Zavřená. Uvnitř je zpustošená. Nově je uděláno odvodnění kolem kaple. – Vůbec poprvé se o této kapli zmiňuje humanista Paulus Niavis (vlastním jménem Schneevogel), který je autorem spisu o krušnohorském dolování Iudicium Iovis (1495, česky Jupiterův soud). V něm je kromě jiného vylíčen soud a následný Jupiterův rozsudek ve sporu horníků a bohů. Děj zasadil Niavis na Kraslicko roku 1475 a lokalizoval ho na Zámecký vrch (Hausberg). Znalost prostředí je zřejmá především z ilustrace na titulním listu knihy, která má zobrazovat Hausberg a Glasberg s kaplí sv. Vojtěcha. Nejspíše na místě středověké kaple, o níž nemáme bližších zpráv, byla roku 1722 vybudována barokní stavba. Jedná se o jednolodní, obdélnou stavbu, k níž roku 1909 přibyla pseudobarokní předsíň a schodišťový přístavek. Kaple je kryta sedlovou střechou s valbou nad závěrem, nad přístavkem je osmiboká sanktusová věžička s cibulovitou bání. Původní vstup do kaple nese na ostění text PAULUS DOZAUER ANNO 1722. Interiér kaple má zkosené rohy, v nichž jsou umístěny niky. Loď je plochostropá, s výrazným fabionem a se štukovým zrcadlem. Dochována je kamenná menza oltáře. Po 2. světové válce kaple postupně chátrala, teprve roku 2001 byla částečně opravena a získala novou střechu; interiér zůstal zdevastovaný. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s kaplí patří církvi; církev plánuje opravu kaple v roce 2019.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do