← kaple (Dřenice) kaplička (Dřevce) →
7270 kostel sv. Oldřicha

přelom 12. a 13. století
ve vsi

Loď má novou střechu, věž má střechu nově natřenou. Omítka zčásti poškozena. Uvnitř jsou zbytky zařízení. Hřbitov kolem kostela pietně upraven, opravena ohradní zeď. - Kostel stavěla stejná stavební huť jako chebský hrad a to i ve stejné době, tedy v posledních dvou desetiletí 12. století. V roce 1680 byl radikálně přestavěn v barokním slohu, ale z románské stavby se zachovalo zdivo a mnohé detaily, například portál v západním průčelí, zbavený horního oblouku. Vysvěcení přestavěného kostela proběhlo v roce 1683. - V 60. letech 20. století byla obec téměř celá zatopena nově vybudovanou přehradou Jesenice a z obce zůstal stát pouze kostel a několik domů. Kostel pak postupně chátral až do 90. let 20. století, kdy došlo k jeho opakovanému vydrancování a téměř úplnému zničení inventáře. V kostele se ještě zachovaly patrové empory z barokní doby, ale jinak bylo ranně barokní vybavení rozkradeno či zničeno. To se týká i nádherného portálového hlavního oltáře s točenými zlacenými sloupy a mnoha obrazy a sochami. - V roce 2009 církev kostel odprodala; nový majitel se o něj nestaral a v roce 2012 jej odprodal současné majitelce. - Pozemek s kostelem je v soukromém vlastnictví (Urszula Sapikowski z USA); majitelka spolu se svým synem kostel koupila a plánuje jeho rekonstrukci. Zatím byl zabezpečen proti vnikání vandalů a v roce 2014 se podařilo obnovit elektrickou přípojku, další opravy čekají na vyřízení potřebné dokumentace. - Na celkovou opravu kostela jsou třeba cca 3 mil. Kč. Po opravě by mělo v kostele vzniknout muzeum místní historie - mělo by zde být zdokumentováno napojení Chebu na evropské obchodní stezky, měly by se zde vystavit kopie dřevořezeb Václava Hollara či fotografie architektonických návrhů Balthasara Neumanna.

Zdroj: Urszula Sapikowski, Tom Skrabka

• Urszula Sapikowski napsal 02.12.2015 03:14

Current condition is satisfactory , church is protected against elements and intruders . In 2014 we managed to connect electricity after long chain of permits and approvals . My son Tomasz Skrabka is in charge of reconstruction process which unfortunately is going in slow pace . Any questions please send to tskrabka@msn.com or ask for our friend Ing. Miroslaw Ptak who is helping to put things together . God Bless!

Information added, thank you.