← kaple (Ostré) kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova (Ostromeč) →
7274 kostel sv. Wolfganga

ve vsi

V rekonstrukci; má novou střechu a fasádu. Zbořen je přístavek před průčelím. Mimo dveře v průčelí a okno nad vchodem má opravená okna a dveře. Zavřený, uvnitř jsou jen zbytky mobiliáře. Kolem je nově uděláno odvodnění. Nově jsou vysekány okolní křoviny. - Byl postaven v pozdně gotickém slohu v letech 1470 - 1478. Z těchto let se dosud zachovalo jádro stavby, obvodové zdi lodi a chóru. Při přestavbě v letech 1721 - 1724 uskutečněné městem Cheb získal kostel svou současnou barokní podobu. Další úpravy proběhly v 19. století. - Hlavní chloubou kostela jsou dnes velmi cenné mramorové náhrobní desky bývalých majitelů hradu Seeberg ze 16. a 17. století, z nichž někteří jsou zde také pohřbeni. Náhrobní desky jsou postaveny kolmo u zdi kolem oltáře. - Kostel měl původně věž, ta se zřítila dne 5.9.1804 ve 23,15 hodin. - Poslední mše se v kostele konala začátkem 60. let 20. století, poté sloužil jako skladiště a chátral. - V roce 2006 odkoupila kostel od Římskokatolické církve obec Poustka. Místní nadšenci založili „Občanské sdružení na záchranu kostela sv. Wolfganga na Ostrohu“. Členové sdružení usilují o celkovou opravu kostela a ve svém volném čase zajišťují otevírání kostela pro veřejnost. V průběhu roku se zde pořádají koncerty, výstavy, svatby a další společenské události. – Dřevěný přístřešek na zvon, který je umístěn nad západním průčelím, pochází z roku 1808. V roce 2018 ho místní občané opravili a darovali mu nový zvon. - Kostel je dnes prohlášen chráněnou kulturní památkou. - Pozemek s kostelem patří obci Poustka; v roce 2024 půjde na opravu interiéru kostela a výplní otvorů 500.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: informační tabule u objektu