← kostel Nejsvětější Trojice (Libníč) kaple (Libocký Důl) →
7290 kaple Panny Marie Pomocné

starší, 1738 obnovena
JV od vsi, při polní cestě do Krajkové

středně velká

Má má novou střechu. Místo dveří má ozdobnou konanou mříž, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. Dle historických pramenů se jedná o nejstarší kapli v okolí, která se pravděpodobně nacházela na původní přímé cestě do Hartenbergu. Každoročně zde byly slouženy tři mše a ke kapli se konalo i prosebné procesí. - Kdy byla kaple postavena není známo; v roce 1738 ji nechal obnovit správce zámku Hartenberg Johann Mathias Mosch. Jedná se o obdélnou stavbu s mírně zkosenými nárožími na oltářní straně, se sedlovou střechou a trojúhelníkovými štíty na obou průčelích. Interiér je sklenut lunetami. Průčelí s portálem je členěno pilastry a ve dvou nikách jeho štítu bývaly umístěny sošky sv. Anny a sv. Jáchyma; v nice zadního štítu stála soška sv. Josefa. Na oltáři byl ještě v 50. letech 20. století umístěn reliéf Madony; dle pamětníků oltář pocházel z roku 1738. - Pozemek s kaplí patří obci Krajková; obec v letech 2015 - 2016 zorganizovala opravu kaple za finanční pomoci ze strany: Sudetoněmecké nadace, Nadace Heilinger Stiftung, paní Irmgard Knoblach z Forchheimu (rozené Klier z Gossengrünu), bývalých obyvatel Gossengrünu a Krajského úřadu Karlovarského kraje. - Kaple byla po opravě slavnostně znovu posvěcena dne 25.6.2016.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do