← kaple sv. Josefa (Oloví) kaple sv. Jana Nepomuckého (Olovnice) →
7296 kostel sv. Michala

ve městě

V rekonstrukci; věž, věžička a loď mají novou střechu, presbytář má střechu opravenou. Přístavek má střechu z orezlého plechu. Levá strana lodi a opěrné sloupy po celém obvodu mají novou, ještě nenatřenou omítku; zbytek omítek je mírně poškozen. Zavřený. Opravena opěrná zeď před kostelem. - První písemná zmínka o kostelu v Oloví je z roku 1524 v době, kdy se stalo Oloví královským horním městem. Kostel byl ovšem nedostačující, z finančních důvodů se však s jeho přestavbou začalo až roku 1597. Přestavba byla dokončena roku 1603. Původně katolický kostel se za protestanské reformace stal luteránským. Evangelickým zůstal do roku 1624, do počátku protireformace v Oloví a až do 1650 zůstal bez duchovního. Prvním katolickým farářem se stal člen dominikánského řádu páter Wilsbach a obyvatelé Oloví se vrátili ke katolické víře. Roku 1679 byla vedle kostela postavena nová věž s hodinami. Kostel byl pozdně gotickou jednolodní stavbou s polygonálním presbytářem a mohutnou osmibokou věží. Uprostřed široké sedlové střechy se nacházela malá sanktusová věžička. Kostel byl několikrát opravován a roku 1894 se začalo uvažovat o stavbě nového. Roku 1897 nebo 1898 byl starý kostel pro špatný stav zbořen. V jeho zdech byly nalezeny písemnosti z roku 1698 a mince z téže doby. - Nový kostel stavěl podle plánů pražského architekta Rudolfa Vomáčky sokolovský stavitel Emil Lifka. Základní kámen byl položen roku 1901, v červnu 1902 byl na věž kostela vyzdvižen kříž. Vysvěcení kostela dne 29.9.1902 se ujal pražský arcibiskup kardinál Lev Skrbenský. Nová fara byla postavena roku 1909. Elektrické osvětlení a elektrický pohon zvonů získal kostel roku 1923. V roce 2001 se léta neopravovaný kostel ocitnul v havarijním stavu. Již v roce 1999 se zde přestaly konat bohoslužby a kostel byl uzavřen. Následně bylo provedeno nové zastřešení, kostel ale zůstává uzavřen a je postupně opravován. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu krovu a střechy presbytáře kostela 400.000,- Kč z dotačních programů Karlovarského kraje.