← kaple sv. Kříže (Kostelní Bříza) hřbitov (Kostelní Horka) →
7311 kostel sv. Petra a Pavla

na návsi

V rekonstrukci; má novou střechu, sanktusník měděnou. Celý kostel je staticky zajištěn. Na levé straně lodi chybí korunní římsa. Věž, průčelí a pravá strana lodi mají novou, ještě nenatřenou omítku, zbytek omítek je silně poškozen. Má nová okna, věž nové okenice, opraveny jsou některé dveře. Zavřený. Interiér s výjimkou stropu lodi má opravené omítky. - Předpokládá se, že první kostel byl dřevěný a že teprve v 16. století ho nahradila stavba zděná. Přesná doba vzniku není známa, ale zcela určitě to bylo před rokem 1588, kdy byla v červnu opravována střecha, a písemné dokumenty tento fakt potvrzují. Již v polovině 18. století byl původní kostel velmi zchátralý, začaly se objevovat výrazné statické poruchy, navíc již přestával stačit narůstajícímu počtu věřících. Stavba byla proto zbořena a přibližně na jejím místě byl dne 11.10.1802 položen základní kámen nového kostela. Nový kostel byl zhruba dostavěn na podzim roku 1805, kostelní věž byla přistavěna až v roce 1842. Dne 15.6.1864 do věže udeřil blesk, který způsobil požár části stavby. Po vyhnání německého obyvatelstva po roce 1945 a po začlenění do vojenského prostoru v roce 1946 byl kostel církvi v roce 1950 zabaven a byl užíván jako sýpka vojenských statků, takže postupně zchátral. Zdevastovaný kostel je postupně opravován od roku 2002. - Neví se přesně, kdo byl architektem tohoto kostela, s největší pravděpodobností jím byl tepelský stavitel Wenzel Hausmann. Jednolodní a orientovaný kostel je příkladem zlomového slohového období mezi barokem a nastupujícím klasicismem. Loď kostela je obdélná, s mohutnou hranolovou věží na západní straně (zaoblená nároží). Kruchtu s klenbami v podkruchtí podepírají jednoduché pilíře, nad obloukovými okny upoutají pětiboké lunety. Stěny lodi jsou na obou stranách členěny tzv. vpadlými poli, oddělenými pilastry s horními klasicistními hlavicemi. Klenba lodi je valená, s pasy. Kostel má dlouhý půlkruhový presbytář (nad ním sanktusová vížka) s pravoúhlými přístavky po obou jeho stranách a mansardovými střechami. Na hlavním oltáři byl umístěn barokní obraz s motivem ukřižovaného Krista, po stranách Syna stáli sv. Petr a sv. Pavel. Vrchol oltáře zdobil obraz chlumské Madony. Další, menší oltář sv. Jana Nepomuckého, byl na epištolní straně, na evangelní straně oltář Panny Marie. Dále byly v kostele evidovány sochy sv. Anny, Panny Marie, Zmrtvýchvstání Krista a reliéf Ukřižování Krista. V kostele byly rovněž umístěny sedmirejstříkové varhany z roku 1827 od chebského varhanáře Ignaze Müllera, tři zvony a železné hodiny. Mobiliář byl po roce 1945 většinou zničen a rozkraden. - Pozemek s kostelem patří Nadaci pro děti; nadace plánuje po dokončení oprav zřídit v kostele expozici o zaniklých obcích v regionu Slavkovského lesa. V roce 2017 půjde na opravu kostela 300.000,- Kč z rozpočtu města Březová.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do