bývalá kaple Zvěstování Panně Marii (Krásno) →
7343 kostel sv. Vavřince

obnoven 1532, přestavěn 1774

se sanktusníkem

Má novou střechu, loď šindelovou. - Pozdně gotický farní kostel postavený na místě bývalé kaple. Jednolodní, obdélná stavba s obdélným, trojboce uzavřeným presbytářem, krytá valbovou šindelovou střechou s osmibokou zvonicí s cibulovou bání. K severní straně kostela je připojena obdélná sakristie a předsíň, původně kaple Olivetské hory z roku 1774, před gotickým portálem. Vnějšek kostela je hladký, presbytář je doplněn opěrnými pilíři a úzkými vysokými, mírně hrotitými okny. Loď kostela je prosvětlena polokruhově zakončenými okny. Vstup do lodi vede hrotitým portálem. Pod střechou je profilovaná dřevěná římsa. Presbytář i loď kostela jsou plochostropé. Triumfální oblouk je mírně lomený. Na bočních stěnách presbytáře jsou vyvedeny barokní fresky sv. Kateřiny a sv. Markéty z doby po roce 1774. V lodi kostela je umístěna kruchta se zvlněnou balustrovou poprsnicí a dlouhými rameny na točených dřevěných pilířích. Sakristie s masivními stěnami, polokruhově zakončeným portálem a malovanými pilastry, je sklenuta hrotitou valenou klenbou. Vnitřní zařízení kostela tvoří portálový hlavní oltář z 2. poloviny 18. století s vyřezávanými křídly, obrazem sv. Vavřince a sochami sv. Kateřiny a sv. Barbory. Kolem oltáře jsou sošky andělů a mužů v orientálních krojích, nad brankami pak sochy Krista a Panny Marie, Na konzolách na stěně presbytáře jsou umístěny sochy sv. Václava a sv. Floriána. Portálové boční oltáře z konce 18. století se sochami – ve výklenku mariánského oltáře umístěna pozdně gotická socha Madony z počátku 16. století, na oltáři sv. Barbory obraz sv. Barbory z konce 18. století a obrázek sv. Jana Křtitele v nástavci. - Kostel i pozemek pod ním patří církvi; církev kostel opravila v letech 2010 - 2013 s využitím dotací z Programu rozvoje venkova.