← kaple (Toužim) kaple (Toužim) →

(1. polovina 19. století), 1930
V od města, u bývalé cesty

Má rezavou plechovou střechu s malou dírou. Zdivo v levém horním rohu je mírně poškozeno. Omítka je zčásti poškozena. Bez dveří. Zepředu je asi do jedné třetiny výšky zasypána hlínou (hlína je částečně nasypána i dovnitř, jinak je kaple prázdná). Zcela zarostlá v křoví. Kaple je ze tří stran obestavěna boudami a ohradami (původní ulička je zrušena). - Obdélná cihlová stavba bez oken s rovným závěrem krytá plechovou sedlovou střechou. Vstupní průčelí kaple s obdélným vchodem je završeno profilovaným trojúhelníkovým štítem. Pod střechou obíhá kapli profilovaná římsa. Vnější stěny kaple jsou hladké, bez členění. Uvnitř je plochostropá. - Původní kaple Panny Marie stála cca 175 m západně od nynější kaple uprostřed nynější křižovatky (na souřadnicích 50.059306°N, 12.989181°E). V roce 1930 byla zbořena coby překážka provozu a v témže roce byla postavena o něco východněji nová kaple Panny Marie, do níž byla z původní kaple přenesena dřevěná gotická soška Madony. - Původní kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí patří církvi.