← kaple sv. Anny (Toužim) kaple sv. Kříže (Toužim) →
7348 kaple zvaná "Hodaukapelle"

za lesem JZ od města u cesty do Poseče

čtvercového půdorysu

V rekonstrukci; má nový krov a střechu. Dozděno je obvodové zdivo. Vně i uvnitř má novou, ještě nenatřenou omítku. Bez dveří, má novou podlahu, prázdná. - Kaple je nazývána též Hodaukapelle. - Kaple byla vybudována někdy před rokem 1764 na místě zaniklé vsi Lhota (po vypálení Švédy v roce 1648 ves zanikla, obyvatelé odešli do Toužimi a založili čtvrť Nová Starost). Původní barokní kaple byla v červnu 1927 pro zchátralost zbořena a znovu vystavěna v původní podobě. - Čtvercová kaple bez oken s rovným presbytářem, krytá původně plechovou stanovou střechou s křížkem na vrcholu. Vstupní průčelí kaple je otevřeno obdélným, polokruhově zakončeným vchodem původně s pilastry po stranách a klenákem v nadpraží. Celý obvod pod střechou obíhala profilovaná římsa. Vnitřní prostor kaple je zaklenut křížovou klenbou. Ve stěně presbytáře je umístěna polokruhově zakončená nika. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí patří církvi.