7368 kaple Nejsvětější Trojice

jižnější z dvojice kaplí ve vsi

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. Odstraněn velký kaštan u kaple, místo něj jsou u ní vysazeny dva nové stromy. - Kapli nechali postavit v roce 1750 manželé Agnes a Johannes Drahoschovi. Původně stál v interiéru barokní oltářík s tordovanými sloupky s oltářní mensou. Na oltáři byl obraz Nejsvětější Trojice a nad ním Boží oko. Ve výklenku ve štítu byla socha sv. Jana Nepomuckého. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek s kaplí patří obci Krsy (původní soukromý majitel daroval obci část pozemku, na níž kaple stojí); obec zorganizovala v roce 2016 opravu kaple s využitím dotace od Ministerstva zemědělství ČR. Kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 24.9.2016.

Zdroj: Plzensky.denik.cz