← kaple Nejsvětější Trojice (Žlutice) kaple sv. Antonína Paduánského (Žlutice) →

JZ od města, na kraji lesa

čtvercového půdorysu

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Barokní kamenná stavba bez oken na čtvercovém půdorysu o rozměrech 2,3 x 2,3 m s rovným závěrem krytá původně šindelovou, později eternitovou střechou. Vchod byl uzavřen dřevěnou brankou a dřevěnou mříží. Uvnitř sklenuta nad profilovanou římsou valenou klenbou. Vnitřní stěny členěny lizénovými rámci. Vnitřní zařízení tvořil obraz Panny Marie s nápisem: „IN CREMIO MATRIS SEDET SAPIENTIA PATRIS“, což nasvědčuje, že se jednalo o Pannu Marii z Re, podle obrazu Madony, kojící malého Ježíška, jejíž výjev byl zasažen kamenem do čela a obraz poté krvácel. - Kaple, nazývaná rovněž Bellhübel Kapelle, byla postavena v roce 1719 varhaníkem žlutického farního kostela sv. Petra a Pavla Johannem Franzem Mischkou při cestě do údolí říčky Střely a dále k lesu Schwarzen Holz u Mostce ve strmém svahu vrchu zvaného Bellhübel jihozápadně od města. Na její údržbu založil vlastní nadaci. V roce 1845 byl do kaple pořízen obraz Panny Marie z Re od žlutického malíře Johanna Müllera. Do války patřila kaple rodině Fleissnerů z usedlosti č.p. 133. Ještě v roce 1935 byla původní šindelová střecha nahrazena novou střechou z eternitu. Po vyhnání německého obyvatelstva po konci 2. světové války přestala být kaple užívána, byla opuštěna a postupně chátrala. V 70. letech 20. století na ni spadl strom a poničil ji; kaple se postupně proměnila ve zříceninu. V roce 2016 byla kaple obnovena v původní podobě "Spolkem okrašlovacím Vladař" ve spolupráci s městem Žlutice s využitím dotace od Ministerstva zemědělství ČR. Kaple byla po obnově znovu slavnostně posvěcena dne 24.9.2016. Obnovena je i původní cesta kolem kaple. - Pozemek s kaplí patří městu Žlutice.