← kaple (Sovinec) kaple (Sovinec) →
7395 kaple sv. Jakuba

původní v 18. století, přestavěna před 1841
nad návesním rybníkem

se sanktusníkem

Má novou střechu. Vnější fasáda je opravena, místy potřebuje opravit nátěr. Má nová okna a dveře. Zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Pozdně barokní kamenná kaple na obdélném půdorysu s neodsazeným, trojboce uzavřeným presbytářem krytá původně plechovou, dnes eternitovou mansardovou střechou. Před jihozápadním vstupním průčelím stojí představěná hranolová předsíň na čtvercovém půdorysu původní kaple, krytá valbovou střechou s oplechovanou šestibokou sloupkovou zvoničkou, završenou cibulovou bání s pozlacenou makovicí a dvouramenným křížem na vrcholu. Předsíní je veden obdélný vchod s polokruhovým okénkem v záklenku nad ním. Podélné stěny jsou prolomeny po dvou kasulových oknech. Vnější stěny jsou členěny lizénovými rámci. Vnitřní prostor s mírně odsazeným presbytářem je plochostropý, krytý omítaným stropem. Interiér je v současné době zdevastovaný a bez vnitřního zařízení. - Původní barokní obecní kaple byla postavena patrně v 18. století nad návesním rybníkem na okrouhlé návsi uprostřed vsi. Někdy v době před rokem 1841 byla obecní kaple snad z důvodu nárůstu obyvatel vsi pozdně barokně přestavěna a rozšířena podle projektu neznámého architekta. K původní kapli byla přistavěna nová loď s dvojnásobným vnitřním prostorem. Původní kaple byla ponechána jako předsíň nového objektu. Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války však přestala být kaple udržována a postupně chátrala. - Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR zrušena dne 28.1.1980. Kaple byla znovu prohlášena památkou dne 14.4.2004. - Pozemek s kaplí patří městu Bochov; město zorganizovalo v roce 2011 opravu střechy a vnějších omítek, v roce 2016 pak opravu interiéru kaple. Kaple byla po opravě dne 6.10.2016 znovu posvěcena.