← poustevna (Lachovice) kaple sv. Anny (Lachovice) →

V od vsi

Má novou střechu. Zavřená. - Na omítce je patrně signatura zedníka (MLR? - možná M. L. Rohrer? - některý z potomků bádenských stavitelů Rohrerů, kteří však také provozovali mlýny na Střele a mohli být i iniciátory stavby kaple), zdá se s rokem 1763, ovšem na I. vojenském mapování (1763 - 1785) není kaple ještě vyznačena. - Kaple stojí u cesty od dnešního Lachovického (dříve Dupovského mlýna /Tuppa mühle/) do Toužimi. - Téměř čtvercová kaple s rovným presbytářem bez oken o rozměrech asi 3 x 3 m krytá původně šindelovou valbovou střechou. Vstupní průčelí s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem a pilastry po stranách je završeno obdélným štítem s prohnutou římsou na vrcholu a nikou s pilastry a volutami po stranách. Štít je oddělen profilovanou římsou, obíhající původně celou kapli pod střechou.Vnitřní prostor kaple je zaklenut konchou. Ve stěně presbytáře je umístěn výklenek. - Pozemek s kaplí patří městu Toužim; město v roce 2016 zorganizovalo opravu kaple s využitím dotace od Ministerstva zemědělství ČR.