← kaple (Úterý) kaplička (Útočiště) →
7410 kaple sv. Václava

v SZ části města, u hřbitova

velká kaple (kostelík), se sanktusníkem

Loď má jen plechovou střechu. Část vchodů je zazděna. - Na místě této kaple stávala původně dřevěná kaple sv. Václava, kterou dal postavit jeden z místních měšťanů okolo roku 1660. Po požáru městečka na konci 17. století zastoupila farní kostel jako místo konání bohoslužeb. V roce 1749 původní dřevěnou kapli nahradila dnešní velká barokní kaple. Její stavba trvala 5 let a podstatnou částkou na ni přispěl úterský rodák Hermann Reitenberger, farář z Brodu nad tichou. – Na průčelí kaple se nad zazděným portálem nachází znak a iniciály tepelského opata. Hodnotný iluzívní oltář pochází z roku 1750. - V současné době je kaple ve špatném technickém stavu a její interiér byl několikrát vykraden. - Pozemek s kaplí patří církvi (Kanonii premonstrátů Teplá).