← kostel Panny Marie (Komárov) kostel sv. Vavřince (Komárov) →
7411 kaple sv. Floriána

v Z části návsi

empírová

Má novou střechu. Bez dveří, prázdná. Chybí křížek nad průčelím. Kolem kaple je odkopána hlína. - Hranolová stavba bez oken na čtvercovém půdorysu s připojeným, trojboce uzavřeným presbytářem, krytá plechovou sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechou. Vstupní průčelí kaple s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem s rustikálním orámováním v omítce a nárožními pilastry po stranách, je nad mohutnou profilovanou římsou završeno obdélným, nezdobeným oplechovaným vyzděným štítem s trojbokým polokruhovým nástavcem uprostřed, původně s dvouramenným křížem na vrcholu. Vnější stěny kaple jsou hladké, bez členění, završené mohutnou profilovanou korunní římsou pod střechou. Vnitřní prostor kaple je sklenut plackou. Vnitřní zařízení kaple původně tvořily lidové dřevěné sošky Panny Marie (Madony) a dvou andělů z druhé poloviny 19. století. - Dne 3.5.1958 byla kaple sv. Floriána zapsána na státní seznam kulturních památek. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí patří městu Toužim; město v roce 2017 zorganizovalo opravu kaple.