← kaple (Štáblovice) kaplička (Štarnov) →

při staré cestě do Žlutic na malém návrší v SV části obce

barokní

Má novou střechu. – Patří obci, která ji nechala opravit v roce 2008. - Obdélná barokní kaple bez oken s rovným závěrem krytá původně šindelovou, dnes eternitovou valbovou střechou. Vstupní průčelí kaple s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem se zdobenou mříží je završeno zprohýbaným barokním štítem s obdélnou nikou v ose a křížkem na vrcholu. Štít byl po stranách původně doplněn menšími pískovcovými jehlancovými věžicemi, které byly při rekonstrukci sneseny. Boční stěny jsou doplněny většími obdélnými mělkými výklenky. Vnější stěny jsou členěny pilastry po stranách vchodu a lizénovými rámci. Uvnitř je kaple sklenuta valenou klenbou s lunetami. - Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci 2. světové války přestala být kaple udržována a postupně zchátrala. Počátkem 21. století byla již kaple v dezolátním stavu. V průběhu let 2007 a 2008 proto celkově rekonstruovalo kapli místní občanské sdružení Za obnovu obce Štědrá, díky příspěvku 40 tisíc Kč z rozpočtu Karlovarského kraje z fondu na obnovu kulturních památek a památkově hodnotných objektů. Opravy začali v říjnu 2007, kaple dostala novou omítku a novou střešní krytinu, byla vybudována opěrná zídka a přístupové schody. Práce provedla firma p. Chrenáka z Toužimi a celkové náklady na opravu kaple se vyšplhaly na 73 tisíc Kč.