kaple (Mostky) →
7421 kaple sv. Antonína

na návsi u obecního rybníka

středně velká

V rekonstrukci; má novou střechu, věžička měděnou. Má novou fasádu. Bez oken a dveří, prázdná, chybí podlaha. – Klasicistní kaple na obdélném půdorysu s rovným závěrem, krytá eternitovou valbovou střechou s otevřenou osmibokou sloupkovou zvoničkou na vrcholu, završenou zvonovitou bání. Vstupní průčelí s obdélným vchodem je nad jednoduchou římsou završeno trojúhelníkovým štítem se čtvercovým okénkem ve středu. Podélné stěny jsou prolomeny po jenom čtvercovém okně. Vnější stěny jsou členěny lizénovými rámci. Uvnitř je kaple plochostropá. Vnitřní zařízení původně tvořil olejový obraz sv. Antonína postavený na oltáři. - Kaple byla postavena podle návrhu neznámého architekta. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Vnitřní zařízení kaple bylo následně rozkradeno či zničeno. Počátkem 21. století byla již bývalá kaple v havarijním stavu. Její vlastník, obec Štědrá, v roce 2008 zahájila opravu.