← synagoga (Štěnovice) kaple (Štěpanice) →
7535 kostel sv. Barbory

v J části vsi

V rekonstrukci; sanktusník má novou střechu. Opraveno je zdivo opěrných pilířů na levé straně. Vitráže v oknech jsou většinou rozbité, v oknech jsou přes vitráže připevněna nová obyčejná skla. Má opravené dveře. Uvnitř je zpustošený. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kostel byl postaven v letech 1872 - 1875 podle projektu architekta Friedricha von Schmidta jakou součást dělnické kolonie u blízkých železáren bratří Kleinů. Při bojích na jaře 1945 byl poškozen, do roku 1948 byl opraven, ale již nesměl být otevřen; v letech 1959 - 1991 pak sloužil jako sklad knih (uvnitř jsou ještě police a snížený strop). - Pozemek s kostelem patří obci Štěpánov; obec jej chce během následujících let opravit a zřídit v něm kulturní centrum (celkem je třeba cca 7 mil. Kč).