7697 kostel sv. Wolfganga

poprvé zmiňován 1253 (1256)
SSZ od centra města, v ulici Na vyhlídce

Středověký, zřejmě románský, kostel sv. Wolfganga v Lokti stával na pozdějším Lipnickém předměstí severně od města při starší karlovarské cestě zvané „kostelní stezka“ pod šibeničním vrchem. - Jednalo se o nevelkou jednolodní stavbu se sedlovou střechou, z níž uprostřed vystupovala štíhlá sanktusová věžička. Západnímu průčelí dominoval velký portál zakončený obloukem. K severní straně přiléhala zřejmě sakristie. - Založen byl téměř určitě německými kolonisty a poprvé je v pramenech zmiňován roku 1253 (někdy uváděno 1256), kdy byl darován spolu s dalšími kostely v nedalekém okolí Řádu křížovníků s červenou hvězdou. S kostelem byl až do 16. století spojen starý hřbitov pro ves Hory, který byl před koncem 17. století zrušen. Během třicetileté války byl kostel pobořen a roku 1672 byl nahlášen jeho rozpad. V duchovenské fasi Tereziánského katastru z roku 1713 je kostel charakterizován pouze jako zpustlý. V terénu bylo ještě v roce 1929 možné spatřit zbytky základů starého kostela. - Alespoň základní podobu kostela zachytila kresba G.T. Funcka z roku 1680. - V těsné blízkosti západní stěny svatostánku, u domu č. 9, byla roku 1698 na památku kostela postavena malá edikula s obrazem sv. Wolfganga, později barokní kaple sv. Wolfganga. Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem školství a kultury ČSSR zrušena dne 11.1.1966. - Kostel stál na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 983) je v soukromém vlastnictví (Karel Dvořák z Lokte, Jiřina a Zděněk Dvořákovi z Lokte), druhý (pozemková parcela č. 984) je také v soukromém vlastnictví (Jiřina a Zděněk Dvořákovi z Lokte) a třetí (pozemková parcela č. 985/6) je rovněž v soukromém vlastnictví (Zdeněk Dvořák z Lokte).

Zdroj: farnostloket.cz