← nový židovský hřbitov pro Liběšice (Dubčany) židovská obřadní síň (Dubčany) →
7962 židovská márnice (místnost pro předpohřební úpravu zemřelých)

Polozřícené (známka 455) zděné židovské márnice

židovské márnice
západněji položená z dvojice budov na novém židovském hřbitově pro Liběšice JJV od vsi

Bez střechy, krovů a stropu. Zůstalo pouze obvodové zdivo (cca 5 x 5,5 m) většinou do původní výše, ale levý přední roh zbořen až k zemi a chybí vpředu i vzadu trojúhelníkový štít. Omítka je silně poškozena. Bez oken a dveří. Uvnitř jsou trosky. - Jde o zničený nový židovský hřbitov z roku 1897 pro náboženskou obec Liběšice (devastovaný starší hřbitov ze 17. století je dochovaný). Obě budovy v rozích hřbitova byly ještě v roce 1993 víceméně zachovalé, jen interiéry byly zdevastované. Mezi budovami stála v roce 1993 dochovaná železná mřížová brána s viditelnými stopami po šesticípých hvězdách. Hřbitov zničili nacisté. Především po roce 1990 byly opuštěné budovy postupně rozebírány jako stavební materiál. Na hřbitovní ploše snad ještě leží jediný "zapomenutý" náhrobek. - Pozemek s márnicí patří Židovské obci v Teplicích.

Viz komentář ke hřbitovní budově stojící "vlevo".