kaple (Chodeč) →

poprvé zmíněna 1352

se sanktusníkem

Střecha je mírně poškozená. Omítka je zčásti poškozená. Většina oken je rozbitá. Zavřená. Ve stropě je malá díra. - Kaple bývala ve 14. století farním kostelem. Zdejší fara zanikla pravděpodobně za husitských válek. Později byla svatyně přestavěna do nynější podoby a sloužila za zámeckou kapli. Na místě zámku k ní byla roku 1881 přistavěna školní budova. Roku 1881 se vzdal c. k. Tereziánský ústav šlechtičen na Hradčanech, jakožto majitel Cerhenického statku, všech práv ke kapli, načež obec Chocenická přijala kapli ve svůj majetek a ve svou správu. - Kaple se skládá z obdélníkové lodi a z presbytáře, který má v půdorysu tvar napříč postaveného obdélníka. Presbytář i loď mají rovné stropy. Vstupní gotický portál z konce 14. století sem byl přenesen z kostela v Křečhoři při jeho rozšiřování v roce 1847. Ve výklenku nad oltářem je veliký obraz na plátně z konce 17. století, směru Brandlova: sv. Anna sedíc drží Ježíška na klíně. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí patří obci Břežany I; obec zvažuje po roce 2022 opravu fasády kaple.

Zdroj: informační tabule u objektu