← kaple (Čermníky) křížová cesta (Černá Hora) →
8110 kaple sv. Rodiny

SZ od městyse, na kopci Paseka

se sanktusníkem

Má novou šindelovou střechu. Má nová okna a dveře. Interiér opraven. - Kaple je centrální stavba, jejíž osmiboký plášť obepíná vnitřní ovál, zaklenutý kupolí nesenou pilastry s volutovými hlavicemi. Vnější fasádu člení pilastry s římsovými hlavicemi, nad vstupem je nápis v chronogramu s letopočtem 1726. V trojúhelníkovém štítě býval vsazen nápis LVX PERPETVA EIS - R. I. P. (Světlo věčné ať jim svítí - odpočívejte v pokoji). V prolomeném frontonu portálu vstupních dveří je dodatečně vsazený erb rodu Friesů. - Kaple byla postavena roku 1726 nákladem černohorského duchovního Augustina Kavánka. Josef II. ji v roce 1782 zrušil, kaple zůstala opuštěna a pustla. Až v roce 1837 byla obnovena jako zámecká kaple. V roce 1859 získal černohorské panství rod Friesů. Následně byla zahájena rozsáhlá přestavba zámku a v roce 1864 byla na severovýchodním svahu kopce Paseka postavena Křížová cesta. V kapli byly poté konány pobožnosti křížové cesty. V roce 1925 byly podle návrhu arch. de Wittena, příbuzného rodiny Friesů, ke kapli přistaveny po obou stranách dvoukřídlé ambity otevřené do vnitřního prostoru uzavřeného nízkou obvodovou zdí. Celý komplex byl po této úpravě přeměněn v pietní místo posledního odpočinku příslušníků rodiny Friesů. - V roce 1950 byl v černohorském zámku zřízen Domov důchodců, kaple zůstala nevyužita a chátrala. Až roku 1990 byla provedena oprava střech a osazena hliníková krytina, díky čemuž byla kaple zachráněna. Po roce 2000 byly opraveny omítky a obvodová zeď. V roce 2012 byla provedena rekonstrukce střešního pláště krovů, fasády, interiéru, oken, vnitřních dveří, vstupních dveří, restaurování dlažby a vstupního portálu. - Pozemek s kaplí patří městysu Černá Hora.