← kaple (Úšovice) kaplička (Útěchov) →

Opravené (známka 100) zděné synagogy

na západním Českém Předměstí

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Pískovcová budova na okraji skalního ostrohu, nad prudkým svahem, působí z údolí jako věžová stavba. - Do třicetileté války úštěčtí Židé konali veřejné bohoslužby v některém ze svých domů. Později si vystavěli dřevěnou synagogu, která však shořela při velkém požáru města v roce 1773. Po požáru byla vystavěna na konci Židovské uličky nejprve dřevěná židovská škola. V srpnu 1794 zažádala kehila (židovská obec) město o možnost bezplatně lámat kámen v městském lomu na výstavbu nové synagogy. Dostala povolení a chrám na místě židovské školy údajně už v témže roce stál. Nová synagoga byla založena na vysoké podezdívce z pískovcových kvádrů těsně na okraji skalního ostrohu. Vysoký taras navazující na skalnaté podloží zdůrazňuje výšku budovy, která vystupuje z bloku zástavby a je dobře viditelná ze všech stran nad údolím potoka. V suterénu stavby byly umístěny malé prostory židovské školy. Vstup do synagogy vedl od města ze Židovské uličky, kde bylo také vnější dřevěné schodiště na ženskou galerii. Synagoga je stavba netradiční dispozice, vztyčená téměř na čtvercovém půdorysu a provedená v jednoduchém klasicistním tvarosloví. Jediná podobná stavba v českých zemích byla postavena v Chyších na Karlovarsku; z té se ale dodnes zachovalo jen torzo. - V roce 1849 se židovská obec odhodlala k modernizaci budovy podle plánů místního stavitele Wenzla Jahna. Stavět se začalo v roce 1851 a téhož roku byla přestavba dokončena. Na severní straně byla přistavěna novorenesanční předsíň, kryjící nové kamenné schodiště na galerii i rozšířený vstup do sálu. Uvolněné zdivo bylo staženo železnými táhly, v suterénu byly vestavěny klenuté místnosti školy a příbytku pro kantora se společným vytápěním z předsíně. Především však byla budova synagogy zvýšena o nástavbu vysokou asi 1,2 m, která ještě zvýraznila její věžovitý tvar. Zvýšena byla také podlaha hlavního sálu a parapety vysokých oken. K synagoze byl vydlážděn široký přístup a zřízeno schodiště k mužskému a ženskému vstupu do předsíně. V hlavním sále byla vestavěna do tří stran rozšířená ženská galerie a synagoga byla vybavena novými lavicemi. Nově byla provedena dekorativní výmalba interiéru s maurskými motivy, která je neobyčejně zajímavou ukázkou raného historismu. - K bohoslužbám byla synagoga užívaná do roku 1938, tehdy bylo zničeno její vnitřní vybavení a budova začala sloužit jako byt. Po 2. světové válce a vyhnání původních německy mluvících obyvatel zůstala synagoga zavřená, později se stala příbytkem bezdomovců, místem dětských her a útulkem domácího zvířectva. Rada Městského národního výboru v Úštěku podala v 70. letech 20. století žádost na vytavení demoličního výměru, aby mohla být synagoga zbořena; dodnes není jasné, proč k tomu nedošlo. Poškozenou střechou začalo do stavby zatékat, prohnilé trámy a strop se koncem 80. let 20. století zřítily, ve stěnách se objevily postupující trhliny, suterén synagogy byl zcela zanesen splavenou zeminou, blátem a odpadky. V letech 1988 - 1990 probíhala další jednání o demolici. Záchrana přišla v roce 1993, kdy synagoga přešla do správy a později do majetku Federace židovských obcí v České republice. Nadační fond Zecher, který Federace židovských obcí v České republice založila na záchranu zvláště cenných a ohrožených židovských památek, začal organizovat finanční zajištění celé akce i konkrétní práce na rekonstrukci synagogy. Přestože nejde o rozměrnou budovu, rekonstrukce se - mj. pro její polohu na okraji skalního ostrohu - ukázala být neobyčejně komplikovaná. Jak ukázal průzkum základů, nescházelo mnoho a stavba se mohla již brzy zřítit do údolí. Nejprve musela být stržena střecha, prohnilý krov i zbytky malovaného stropu a bylo třeba vypracovat projekt základního statického zajištění. Statické zabezpečování začalo v roce 1994 a trvalo několik let: budova se stahovala ocelovými táhly v úrovni suterénu a prvního podlaží, zajišťovaly se koruny zdí železobetonovým věncem, osadil se nový krov a střecha se pokryla pálenou krytinou. Ve výčtu nezbytných prací je třeba zmínit opatrné odtěžení násypů kolem stavby a zeminy naplavené za půlstoletí v suterénu, odvlhčení a regulaci okolního terénu. Zvláště náročné bylo závěrečné statické zabezpečení synagogy četnými injektážemi do obvodového zdiva a zejména ukotvení základů ocelovými mikropiloty do skalního masivu. Budova byla po opravě slavnostně otevřena dne 10.9.2003. Nyní slouží pro kulturní účely, v suterénních místnostech je stálá expozice židovské školy se světničkou učitele. - Pozemek se synagogou patří Federaci židovských obcí v České republice.