← kaple (Nové Sedlo) kostel sv. Petra a Pavla (Nové Sedlo nad Bílinou) →
8324 kostel Nejsvětější Trojice a sv. Václava

kostel se dvěma věžemi

Mimo horních částí věží a sanktusníku má novou střechu. Opravena i ohradní zeď kolem kostela. - Obec za tento kostel vděčí rodině Pottpusch, která v letech 1629 - 1754 sídlila v Novém Sedle a na Chudeříně. Když hraběnka Maria Klara Pottpusch ovdověla a roku 1734 její jediný syn František Karel zemřel, rozhodla se vybudovat v Novém Sedle kostel a pod ním důstojnou hrobku pro svou rodinu. Nové Sedlo nemělo dříve kostel, jen kapli sv. Vavřince v areálu hospodářského dvora. Ta byla zrušena a rozbořena v roce 1791. Dne 17. března 1735 byl slavnostně položen základní kámen k novému kostelu. - Jedná se o jednolodní stavbu s dvouvěžovým průčelím, se symetrickými přístavbami po stranách presbytáře (oratoř Pottpuschů a sakristie). Presbytář, loď i kruchta jsou kryty plackovitým útvarem. Vnější i vnitřní výzdoba kostela je provedena v barokově - rokokovém slohu. Výzdoba kostela trvala až do roku 1750. Zakladatelka sem nechala umístit šest velkých obrazů s výjevy ze života Marie, zřídit mramorovou kazatelnu a mramorové obložení klekátka a podlah. Darovala také cenné církevní předměty a tkaniny. Kostelní zvony musely být za 1. světové války odevzdány k vojenským účelům. Zvony byly znovu pořízeny na podzim 1923 na základě sbírky. - Pozemek s kostelem patří církvi; ta organizuje od roku 2009 opravu kostela s využitím dotací od Ministerstva kultury ČR.